CARACTERÍSTICAS MORFOMÉTRICAS DE AVES RELACIONADAS A SU GREMIO ALIMENTICIO
DOI:
https://doi.org/10.22497/252Abstract
Resumen
El alimento y la competencia interespecífica genera, una divergencia evolutiva en los caracteres morfológicos en los organismos. Por esta razón, el objetivo del presente estudio fue identificar las características morfométricas de las aves que guardan relación positiva con el tipo de alimento que consumen. Para ello, se realizó captura de aves a las que se realizaron medidas de once parámetros, a los datos se les realizó un Análisis de Componentes Principales (ACP) con el programa SPAD-N. Se capturaron 18 individuos correspondientes a 9 especies, agrupadas en cuatro gremios: nectarívoros, frugívoros, granívoros e insectívoros. Luego, relacionar el Factor 1 con el Factor 2, se forman cuatro grupos, de los cuales, el más grande es un grupo mixto, al incluir especies granívoras e insectívoras; el segundo grupo incluye especies nectarívoras y una insectívora; y el tercer está representado por una sola especie frugívora. Las características morfométricas de las aves que guardan mayor relación positiva con su gremio alimenticio, son las que determinan la forma y tamaño del pico y el tamaño del ave.
Palabras clave: selección natural, morfometría, aves, gremios alimenticios.
Â
Abstract
Food and interspecific competition generates an evolutionary divergence in morphological traits in organisms. Therefore, the objective of the study is to identify the morphometric characteristics of birds that keep positive relationship with the type of food they consume. To do this, capture of birds was conducted in mist nets and birds captured under eleven parameters were measured before performing Principal Component Analysis (PCA) in SPAD-N. Nectarivorous, frugivorous, granivorous and insectivorous: 18 individuals corresponding to 9 species, grouped into four guilds were captured. After relating the Factor 1 with Factor 2, four groups, of which the largest are formed is a mixed group to include granivorous and insectivorous species; the second group includes nectarivorous and insectivorous species; and the third is represented by only frugivorous species. Morphometric characteristics of birds that are most positive relationship with your food guild, are what determine the shape and peak so large and the size of the bird.
Keywords: natural selection, morphometry, birds, feeding guilds.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
By submitting a paper to the journal, it is understood that the authors agree to transfer the publication rights to the journal once it is accepted.
It is permitted to share and adapt the contents of this journal in any medium or format always if the original source is properly cited and there are not commercial purposes.